Aukro.cz

Minipivovar U Medvídků

4. ledna 2007 v 16:27 | Jakub Veselý;www.pivovary.info |  ● Dokumentace pivovarů
MINIPIVOVAR U MEDVÍDKŮ
adresa: Na Perštýně 7, 100 01 Praha 1
telefon: 224 21 19 16
sládek: technolog - Jan Šuráň, sládek - Ladislav Veselý
Minipivovar vznikl v Praze v restauraci U Medvídků v ulici Na Perštýně (naproti OD Tesco). Prastarý pivovarský dům z roku 1400 zvaný též U černého medvěda vařil pivo až do roku 1898. V lednu 2005 byl zde ještě nabízen celý sortiment piv Budvaru.
Dne 23.března 2005 v minipivovaru U medvídků V Praze bylo ohlášeno slavnostní otevření multifunkčního prostoru Dům piva (pro zvané hosty), včetně ochutnávky Medvídkovské polotmavé 13° Old Gott a mladiny budoucího nejsilnějšího piva na světě uvařeného v pivovaru U medvídků. Veřejnost mohla zdejší pivo ochutnat až v dubnu.
V Japonsku vařil pivo s názvem Žižkovo vítězství nebo třeba Čert Tereza. Byl o ně velký zájem, obyvatelé ostrovů si je nechávali posílat v malých soudcích do Tokia i Jokohamy. Šestapadesátiletý sládek Ladislav Veselý pomáhal otvírat pražský minipivovar U Medvídků přímo v centru metropole, v domě, který měl bohatou pivovarnickou minulost. "Od poloviny patnáctého století to byl právovárečný dům, kde se připravoval slad a vařilo pivo. Jenom tady v blízkém okolí na Perštýně jich tehdy bylo sedm," řekl v březnu 2005 sládek, který v dnešní době moderních technologií používal ke zrání piva obdobné vysmolené sudy, jako kdysi jeho předchůdci. Oficiálně poprvé ochutnali zvaní hosté jejich obsah už 23.3.2005 při slavnostním otevření. Ostatní zájemci pak od začátku dubna 2005. Polotmavá třináctka však na povel sládkovy ruky vtékala do půllitrů už v březnu. A hutná pěna držela na dně ještě po dopití. "Použil jsem nápad z jednoho z mnoha českých piv, která jsem vařil v Japonsku." "Mělo by chutnat mužům, protože je hořké, zároveň díky nasládlosti i ženám," vysvětlil ve starobylém sklepě sympatický chlapík, který vařil pivo i v Chorvatsku a na Ukrajině, kde se podle svých slov vrátil technologicky o sto let zpátky. Ve vzpomínkách se rád vracel do země vycházejícího slunce, do měst Kagošima a Miazaki. "Když jsme vyhráli hokej v Naganu, uvařil jsem tam samozřejmě pivo s názvem Dominátor. Byla to silná jedenadvacítka," vyprávěl a na obličeji se mu na chvíli rozhostí blažený výraz. Jak se vůbec český sládek dostane k výrobě piva na druhé straně zeměkoule? Česká firma, ve které měl Ladislav Veselý kamaráda, tam postavila v polovině devadesátých let minipivovar, kde chtěl japonský majitel vyrábět nápoj tradiční české chuti. A tak potřeboval českého sládka. "Žití tam ale vůbec nebylo jednoduché," mluvil sládek o svém prvním, téměř dvouletém pobytu. "Pracoval jsem šest dní v týdnu. A v neděli mě jenom vyvezli na oběd a zase zpátky. Zakázali mi s kýmkoliv mluvit, abych nemohl nic prozradit ohledně výroby," řekl muž, který tehdy nechal doma v Čechách manželku a dva syny. Nestačilo přitom uvařit jeden typ piva nebo dva a dost. "Pivo obměňují každou sezonu. Po mně chtěli každý čtvrtrok nové pivo. Je to tam jako s elektronikou. Už po půl roce je televize stará a pomalu na vyhození," krčil rameny a řekl, jak k vymyšleným názvům musel vymýšlet i stránkovou historii, proč se tak pivo jmenuje. Z angličtiny se pak vše překládalo do japonštiny. Spoustu piv pojmenoval i po zvířatech. S "Krtkem" pak skončil v celojaponské soutěži minipivovarů na bronzové příčce. Sládek ukazoval zarámovaný diplom, který si chtěl pověsit na stěnu vedle historických fotografií staré Prahy. Pár slov bylo anglicky, zbytek v japonštině. V tradiční hospodě U Medvídků si však zájemci polotmavé pivo s názvem Old Gott nebudou moci koupit. Prodává se zde totiž výhradně pivo z Českých Budějovic. Ve stejném bloku domů se však právě dokončuje pod nízkými stropy valené klenby samostatné posezení, kam se budou moci skupiny zájemců o posezení objednat. V nejnižším patře na místě někdejší sladovny bude k prohlédnutí i pivovarnické muzeum, kde lidé uvidí různé stroje a součásti téměř sto let staré.

Minipivovar měl být s jednou várkou 250 l a roční kapacitou kolem 350 hl údajně nejmenším zařízením tohoto druhu v ČR. Pivo se zde navíc vařilo za použití historických technologií, například chladícího štoku. Pivovar kromě polotmavého ležáku připravoval na jaře 2005 ještě jednu raritu. Bylo to 31% pivo s vysokým obsahem alkoholu.
Mělo hnědočervenou barvu, nasládlou chuť a 11,8 % alkoholu: nejsilnější pivo vyrobené v Česku pod názvem X-Beer 30 . Ve volném prodeji se objevilo 16.září 2005. Premiérová várka polotmavého ležáku z minipivovaru odpovídala po dlouhých měsících zrání pivu třicítce. V dubových sudech už ale dozrávalo další, zřejmě ještě silnější. Jeden z nejmenších českých pivovarů se rozhodl být alespoň v něčem nej. A tak v něm zkusili uvařit nejsilnější pivo. "I když tento nápoj už nespadá ani do kategorie piv. Obsahem alkoholu se dostává přes deset procent, je to spíš už ječné víno," řekl technolog Jan Šuráň, který pivovar U Medvídků pomáhal stavět. Čistě sladový ležák podle něj procházel dvojím kvašením. Nejprve se využily klasické pivovarské kvasnice, následně při sekundárním kvašení v dřevěných sudech nastoupily ještě kvasnice speciální. "Ty dotáhnou chuť, zaokrouhlí ji a zvýší obsah alkoholu," dodal Šuráň. Podle Jana Göttla, který byl jedním z provozovatelů pivovaru, se v "ručních" podmínkách výroby nedá dopředu odhadnout, jak silné pivo se podaří vyrobit. Každá série tak je originálem. Z první várky vzešlo 503 lahví, z nichž stovka byla určena na prezentaci, zbytek pivovar prodal zákazníkům.

Pivní kuriozitu si ale náležitě cenili. Třetinková láhev vyšla na 111 korun. "Třetina je rozprodaná už teď. Zájem mají sběratelé i pivní bary," řekl sládek Ladislav Veselý. Pivo šlo kvůli vysokému obsahu alkoholu skladovat v chladu i rok či dva, dodal. Nižší kapacita pivovaru omezuje množství piva, které jsou U Medvídků schopni zájemcům nabídnout. X-Beer zrál půl roku a teprve po jeho nalahvování šlo uvařit novou dávku. Roční výroba X-Beeru se tak měla pohybovat v řádu stovek lahví.. Kromě toho minipivovar standardně nabízel polotmavou třináctku Old Gott, která byla plněna i do speciálních lahví s keramickým uzávěrem.
Varna minipivovaru byla v roce 2005 o kapacitě 250 l. V minipivovaru jste se mohli setkat s dnes již nepoužívanými technologickými částmi pivovaru jako byly štokové chlazení, otevřené kvasné kádě, dřevěné ležácké sudy a ruční stáčení do lahví s patentním uzávěrem.
Jako rozteklý jantar vypadalo proti světlu pivo, které se v březnu 2005 mělo stát nejsilnějším českým pivem. Ve své kategorii mělo zároveň velmi nadějně usilovat o celosvětový rekord. Ve sklepě minipivovaru zrálo opět neobyčejně silné pivo. "Zatím víme, že se v Rakousku vyrábí dvaatřicítka. Budeme muset zjistit, jestli je to čistě sladové pivo , tedy bez přídavků cukru a alkoholu, jako to naše," řekl v lednu 2006 sládek Ladislav Veselý. Skromnost však mohla jít stranou neboť už v lednu z testů pořizovaných v průběhu zrání vyplývalo, že na 8.3.2006 zde budou podávat třiatřicítku. Sládek Veselý pravidelně odebíral vzorky ze dvou várek, aby zjistil, jak se cukr mění na alkohol a jak se vyvíjí zrání. "Je tam cítit příjemná sladká karamelová chuť a alkohol tomu dává vzletnost," řekl Veselý. Ochutnávky byly nutné, várky totiž mohly zničit bakterie, které jsou ve vzduchu. "Nejsme obří sterilní pivovar, kde mají všechno zavřené. Ty breberky jsou do toho schopné při nižších teplotách vlézt, proto se všude musí udržovat čisto," vysvětlil Veselý. První pětisetlitrová várka vznikla v polovině srpna 2005, druhá ve stejném množství na konci října 2005. Bylo to znát, druhá byla sladší. Vzniklé pivo přitom měl ohodnotit i celosvětově známý pivní odborník Michael Jackson, který je veřejnosti známý například díky televiznímu seriálu Beerhunters.
X-BEER Minipivovar "U Medvídků" je v současnosti nejmenším českým restauračním pivovarem.Protože máme rádi výzvy, napadlo nás pokusit se uvařit naopak nejsilnější pivo v České republice. A tak se zrodil X-BEER, polotmavý speciál. X-BEER se vyrábí tradiční technologií s použitím speciálních postupů v různých stádiích výroby piva. K výrobě se používá plzeňský a karamelový slad v maximálním množství, které jsme ještě schopni rmutovat. Jak dosahujeme vysokého extraktu původní mladiny zůstane naším tajemstvím, můžeme ale prozradit, že vysoká stupňovitost je dosažena pouze z ječného sladu. Hlavní kvašení probíhá v otevřených dubových kvasných kádích 14 dní.Dokvašování probíhá v dubových sudech 14 týdnů a poté po přidání speciálního kmene kvasnic probíhá druhotné kvašení dalších 14 týdnů.
V podmínkách "ruční" výroby piva našeho pivovaru je každá várka vyrobeného
X-BEER originálem, který se bude lišit stupňovitostí. Premiérová várka nese označení X-BEER 30, což znamená že jsme vyrobili tzv. třicítku s obsahem alkoholu 11,8%.Z první várky jsme stočili pouze 500 lahví, každá z nich ponese svoje originální číslo. Druhá várka, u které začala fáze dokvašování, bude asi mít název X-BEER 32. Přesný název budeme znát až při stáčení do lahví po provedení laboratorního rozboru.
X-BEER je pivo, které nemá v České republice ekvivalent. Vyniká přírodní sladovou chutí s příjemným hořkým dozvukem. Vysoký obsah alkoholu a cukru společně s vyšším chmelením výrazně urychlují vstřebávání alkoholu do krve. Proto doporučujeme opatrnou konzumaci
X-BEER ve smyslu našeho sloganu uvedeného na etiketě X-BEER je vhodné podávat k desertům nebo samostatně jako digestiv.
Foto:
ZDROJ WWW.PIVOVARY.INFO WWW.UMEDVIDKU.CZ a Jakub Veselý
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama